Sejak2 akhir ni aku minum susu kambing..sebalum2 ni aku mmg minum susu lembu setiap hari...dlm sebulan ni telah bertukar pulak susu kambing...susu kambing ni sejak aku minum terasa kenyang je...upenye dia ade sumber protein...bgus tuk kesihatan n sapa nak diet tu yea..so kat bawah ni bca la ape kebaikan n khasiat dia yea...jum kite sama2 mengembekkkkk.....yum yum...
Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan. ANtara kebaikan lain susu kambing ialah:
Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan. ANtara kebaikan lain susu kambing ialah:
-Tidak
menyebabkan alahan.
-Membantu
sistem imunisasi tubuh.
-Bersifat
alkali.
-Meningkatkan
daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
-Membantu
sistem penghadaman
-Menguatkan
jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf).
-Tidak
mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein)
yang menjadi penyebab utama alahan.
-Kandungan
gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu
-Kandungan
Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding
dalam susu lembu.
-Molekul
Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding
susu lembu.
-Proses
pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja
berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam.
-Sama
seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang
asidik.
KHASIATNYE PULAK
Khasiat terpenting dalam proses pembentukan dan pertumbuhan jaringan tubuh manusia. Kandungan protein dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu. Susu Kambing tidak mengandungi jenis protein (alpha-casein protein & beta-casein protein) yang menyebabkan alahan seperti yang terdapat dalam susu lembu. Protein yang terdapat dalam susu kambing mengandungi 22 asid amino termasuk 8 jenis asid amino penting. Penting untuk perkembangan sel otak dan sistem saraf. Pembentukan sel darah penawar racun (detoksifikasi – bahan kimia berbahaya yang masuk ke dalam tubuh). Pembina protein & enzim (Otot, sendi, organ & pundi diperbuat daripada protein). Gabungan Kalsium & Fosforus = Calciumphosphate, suatu komponen penting membentuk struktur dan kekuatan tulang serta beberapa fungsi tubuh yang lain. Kandungan Kalsium & Fosforus dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu. Kepentingan kalsium untuk beberapa fungsi yang lain:
-Mengeluarkan
dan mengaktifkan banyak hormon
(erm...belum nampak lag hormon aku berubah ni...hihi...)
-Membolehkan
penggumpalan darah
(haha..bab ni aku tak tahu lak tak nampak)
-Mengekalkan
ketampanan otot dan mengawal pengucupan
(haha...otot aku memang dah mampan...)
-Menstabilkan
dan menyelenggara membran sel
(ooo..ni ni aku lum tgk lag perubahan)
-Membolehkan
saraf berfungsi dengan baik
(saraf aku baik kot...)
-Mengawal
degupan jantung
(ok gak..sebab kalu wat senaman tak laju dah jantung gerak ni/semput)
-Boleh
mengurangkan kejadian kanser kolon
-Menyingkirkan
toksin dalam kolon
(ni ade perubahan setiap pag n petang)
-Menurunkan
tekanan darah
(tak check pun lag)
-Memperbaiki
ketegangan dan tidur yang selesa
(sejak2 ni mmg aku tido lena je...takde la mcam dulu asyik tersedar aje tgh2 malam)
-Membantu
mencegah penyakit gusi dan keretakan
akibat tekanan
(gusi aku kuat dah sebab minum susu)
Trace
Mineral - Komponen antioksidan protein mengawal & mencegah
kerosakan sel akibat radikal bebas, membasmi sel kanser, mengawal sel
kulit dari sinar UV dan penting untuk masalah penyakit berkaitan
penuaan.Kandungan Selenium paling tinggi dalam susu kambing berbanding susu lembu @ lain-lain susu Selenium dikatakan sebagai senjata efektif melawan kanser. Hasil daripada kajian Dr. Larry Clark dari Arizona Cancer Centre menunjukkan supplemen selenium mengurangkan risiko kanser paru-paru sebanyak 46%, kanser kolon. Purata pengurangan sebanyak 37% dalam semua jenis kanser. Penting untuk kesuburan lelaki – diperlukan untuk biosentisis testoron & pertumbuhan sperma normal. Penting dalam pengeluaran sejenis hormon otak ‘neurotransmitter’- tahap selenium yang rendah dikaitkan dengan risiko ‘dementia’ & penyakit mental. Penting untuk sistem imum dengan menghasilkan sejenis hormon ‘interleukin-2 (IL2) receptors’ keatas permukaan T-cells. Tubuh badan yang sihat mengekalkan imbangan Nilai pH antara pH 7.35 – 7.45. Pada pH badan yang normal, sel-sel badan dapat berfungsi dengan sempurna dan sel-sel imum dapat membunuh sel-sel pathtogen yang mengancamnya. pH yang rendah (berasid) mengundang penyakit seperti kencing manis dan lain-lain lagi. Sama seperti susu ibu, pH susu kambing beralkali berbanding dengan susu lembu yang asidik.Susu kambing dapat meneutralkan asid dalam perut dan mengujudkan persekitaran yang lebih beralkali – baik untuk sistem penghadaman dan dapat mengatasi masalah penyakit seperti gastrik, ulser perut dsb.
susu kambing...
|
No comments:
Post a Comment